Mobning
Mobning er et problem både for den, som bliver mobbet, og for arbejdspladsen og de kolleger, som er vidner til mobningen. Rundt regnet hver tolvte ansatte i den finansielle sektor i Danmark oplever at blive udsat for mobning i løbet af et år.
Om der opstår mobning på den enkelte arbejdsplads afhænger i høj grad af arbejdspladskulturen, da den er normgivende for, hvad der er acceptabel adfærd og hvad der ikke er.
Alle arbejdspladser har pligt til at forebygge og håndtere mobning, men det kan være svært at leve op til pligten, hvis man er usikker på, hvordan man griber opgaven an i forhold til at skabe en kultur på arbejdspladsen, hvor konflikter løses konstruktivt, og hvor mobning ikke forekommer.
Mobning – en definition:
Der er tale om mobning, når en person regelmæssigt over længere tid – eller gentagne gange på grov vis – udsætter en anden person for krænkende handlinger, som vedkommende opfatter som sårende eller nedværdigende. Der er først tale om mobning, når den person, som det går ud over, ikke er i stand til at forsvare sig effektivt."
Kilde: Arbejdstilsynet
Kom godt i gang
Neden for finder du viden og værktøjer, der handler om, hvordan man i fællesskab på arbejdspladserne kan skabe rammer for et arbejdsmiljø og en arbejdspladskultur uden mobning.